Моите 7 ползи от социалната изолация

2020 година ще се запомни с много неща и несъмнено едно от тях ще е необичайната ситуация, в която се намира целият свят в момента. Няма да говоря за това, за което всички говорят, и ще се опитам да запазя позитивния тон не за друго, а защото в момента на всички ни е трудно и имаме всяческа нужда от малко светлинка в края на тунела.

Да, ситуацията не е особено приятна, някои хора като мен губят работата си и плановете за бъдещето се срутват като кула от карти… Не знаем докога ще продължи, но е важно да положим усилия да се съхраним, да запазим позитивния си поглед и да вярваме, че накрая всичко ще бъде наред.

Лично аз през последните 3 седмици съм излизала броени пъти и то само до магазина или за обиколка в квартала без никакъв контакт с други хора. Обръщайки се назад, виждам, че не е толкова трудно и невъзможно, колкото си мислех в началото, затова си казах, че мога да издържа още.

Налага се, ако искам да опазя здравето на себе си и хората, които обичам, а и на непознатите. Това, че бабата отсреща не е моя баба, не означава, че някой друг не я обича така, както аз моята. Затова е важно да се пазим и да се грижим един за друг, а и за самите себе си.

И понеже социалната изолация си има и хубави страни, реших да ги събера в един кратък списък с надеждата, че ще накарат още някой да се замисли за хубавите страни на живота сега. Ето го и него: 

1. Готвя почти ежедневно и ми се получава
Това за някои хора може да не е голяма работа, но преди все не ми стигаше времето или желанието и минавах обяда с хапване навън. В момента всяко едно хранене е с домашна, приготвена манджичка.

Спестявам пари от храна и само за седмица станах мастър на палачинките! А това е повече от добра новина за внуците в далечното ми бъдеще, защото е повече от сигурно, че ще ме наричат „бабата с палачинките“.

2. Включвам упражненията си в ежедневието
Ако преди изолацията винаги си намирах оправдания да не спортувам, дори и в случаите когато имах Мултиспорт карта например, то сега ми е повече от важно да го правя.

Затова през последните почти 10 дни използвам времето след работа, за да си пусна видео тренировка и да се пораздвижа и то напълно безплатно. Това е нещото, което ми помага да изляза от тъгата и депресията, които са доста чести съквартиранти напоследък и ме кара да се чувствам много по-добре.

3. Общувам с приятелите си по-пълноценно
Още с първия ден на изолацията усетих колко много хора ми липсват, макар с някои от тях да се виждаме 2 пъти годишно и това да ни е достатъчно. Затова вече предпочитам да говоря с тях по телефона или да си правим видео разговор, вместо просто да пишем. Споделената изолация се преживява по-леко, проверено е!

4. Пестя пари от всичко, различно от сметки и храна
Готвенето у дома и липсата на социални събития, наред със загубата на работа и неясното бъдеще, е повече от добра съвкупност от причини да започна да пестя още по-усилено. Макар онлайн пазаруването винаги да е опция, то в момента се старая да огранича разходите до основни сметки и храна и да кътам „бели пари за черни дни“.

Смятам, че временната ситуация е добър момент да си създадем полезни навици, с които да харчим по-разумно и да пестим, дори когато всичко изглежда наред и ни се иска и можем да си позволим да си купим 5 чифта кецове от най-скъпите.

5. Дълго отлаганите ми желания втасват
Преди изолацията плановете ми за живота бяха поразтегнати в дълга времева линия, защото считах, че „има време“ и „все някога ще го направя“. В момента обаче, когато всичко стои под въпрос, усещам как някои желания стават все по-големи и осезаеми и как нямам търпение да ги сбъдна.

6. Уча се на търпение
Ако преди, да седя два дни вкъщи без да излизам, беше източник на дискомфорт за мен, то вече три седмици виждам, че дори нямам нужда да излизам (а и не ми се дават 5к за една разходка в парка). Търпението ми неусетно стана по-голямо, което е повече от добре дошло в настоящия момент, а и занапред в живота като цяло.

7. Говоря повече по трудни теми и се опознавам
Сега разполагаме с много време със себе си и с човека, с когото споделяме социалната изолация. Това означава и повече време за размишления върху живота и особено себеопознаване. Подобни неочаквани и непознати ситуации могат да ни покажат много за това как реагираме в такива ситуации и какво ни успокоява.

Това е времето, в което започнах да говоря много повече за тежки теми като смъртта, самотата, загубата, все неща, които избягваме да споменаваме и крием като дупка на чорапа, когато неочаквано сме отишли на гости.

Сега е моментът, в който можем да си признаем мъките, болките, да кажем каквото все отлагаме да си кажем на себе си и на най-близките си хора. Дори и никой от страховете ни да не се сбъдне, то комуникацията с хората ще е на едно по-напреднало ниво.

Е, това беше моят списък, засега в този формат, като очаквам да се обогати съвсем скоро. Силно вярвам, че от тази ситуация можем да излезем с много повече ползи, отколкото загуби. И си пожелавам да бъдем здрави и да не спираме да откриваме хубавите неща, дори това да е най-трудното нещо в момента!

П.П. Ще ми е интересно да разбера какви са вашите ползи към момента. Споделете в коментар и ще получите виртуално потупване по рамото 🙂

П.П.П. Ако сте чули, че някой някъде си търси маркетинг човек с опит в създаването на съдържание, ми пишете. Благодаря!

Остави коментар, ако текстът ти харесва или имаш друго мнение по темата:

%d блогъра харесват това: